top of page

Rakastatko sappikiviä?

Ellet rakasta sappikiviä, niin miksi et halua päästä niistä eroon jo kun ne ovat millin kokoisia.!

Sappikivet ovat varsin tavallisia. Suunnilleen joka kolmas nainen, ja joka viides mies kärsii jossain vaiheessa sappikivistä.

Syynä sappikivien yleisyyteen on veren korkea rasvapitoisuus, samoinkuin myös raskaus, lihavuus, ja ikä ovat lisäämässä riskiä.

Myös kuitujen puute ravinnossa lisää sappikivien vaaraa.

Sinun ei välttämättä tarvitse kuulua niihin, jotka saavat ongelmia. Täytyy vain oppia suojautumaan.

Sappikivet ovat pieniä, ennenkuin ne ovat suuria. Ne voidaan siinä vaiheessa huuhtoa pois.

Et tietenkään voi käyttää ruiskua siihen, mutta ei tarvitsekaan.

Kun syöt rasvaisen aterian, niin sappirakko tyhjentää sisältönsä suolistoon, jotta rasvan voisi saada imeytyvään muotoon. Samalla pienet kivet huuhtoutuvat ulos.

Aikaisemmin, kun sappileikkaukset eivät olleet niin yleisiä, hoitokeinona käytettiin ruokaöljyä. Kun sitä joi muutaman desilitran, niin sappinesteen eritys lisääntyi valtavasti, jolloin kenties sai sappikivikohtauksen, mutta samalla kivet tulivat ulos sappirakosta.

Jos noudattaa yleistä neuvoa olla syömättä mitään, mikä ärsyttää sappirakkoa, niin silloin kivet saavat rauhassa kasvaa, kunnes ne ovat liian suuria tulemaan ulos.

Sitten joku pienempi muru tukkeaa sappitiehyeen, ja seurauksena on kohtaus, kun sappi ei enää pääsekään ulos suolistoon. Kipu on kova, ja sappi ehkä värittää ihosi kellertäväksi, ja kuume nousee.

Naisilla ovat sappikivet yleisempiä, koska he välttävät rasvoja paljon useammin kuin miehet.

Jos on saanut kohtauksen, niin silloin varoo aivan virheellisesti syömästä mitään, mikä lisäisi sapen eritystä. Silloin tuo rasvaton ruokavalio itse asiassa lisää kivien keräytymistä.

Namnlö.png

Ei sinun välttämättä tarvitse syödä rasvaa sapen erityksen lisäämiseksi. Voit  aivan hyvin jyrsiä hedelmiä. Älä kuuntele niitä, jotka sanovat, ettei omena sovi sappikivistä kärsiville.

 

Mitä enemmän hedelmiä syöt, sitä pienempi riski saada sappikiviä.

 

Sapea kertyy usein enemmän kuin tarpeeksi, koska ravintomme on kuituköyhää, eikä sappea poistu ulostukseen imeytyneenä. Siitä saattaa aiheutua jatkuva ärsytys paksusuolessa ja ripuli.

 

Osa sapesta imeytyy takaisin verenkiertoon, ja kerääntyy sappirakkoon. Olisi parempi saada ylimääräiset pois kuitupitoisen ravinnon mukana, niin ei kertyisi kiviä yhtä helposti.

bottom of page