top of page

Nielurisatulehdus tilauksesta!

Kun olin kolmenkymmenen ikäinen, aloitin oman talon rakentamisen.

Kesken kaiken vilustuin, kurkku tuli kipeäksi, ja ääni käheäksi. Siihen aikaan olin varma siitä, että lämpö olisi hyvä parannuskeino. Kaula piti saada lämpöiseksi.

Olinhan oppinut, että aina kun kurkkuun koskee, pitää juoda lämmintä.

Halusin olla vielä tehokkaampi, otin lämpötuulettimen ja annoin sen puhaltaa lämmintä ilmaa kaulalleni.

Se tuntui oikeastaan aika hyvältä, mutta kun suljin tuulettimen, niin kaulani oli puolta kipeämpi. En kyennyt puhumaan, kieli turposi. Lopulta en pystynyt enää nielemään edes sylkeä. Tuska oli sietämätön, ainut mikä tuntui auttavan, oli kuuma ilma.

En kyennyt syömään tavallista ruokaa, vaan otin särkytabletin kielelleni, annoin sen sulaa, ja sitten join nopeasti litran piimää tai lasten velliä. Sitten taas nopeasti lämpötuuletin käyntiin.

 

Sain kyydin sairaalan päivystykseen. Kaveri, joka vei minut, selitti lääkärille, etten pystynyt puhumaan kipeän kaulani takia. Lääkäri pyysi minua työntämään kieleni ulos suusta, mutta en kyennyt siihen, kun se oli niin turvoksissa.

Lääkäri sanoi: "Tämä on jotain vakavaa. Saat lähetteen kurkkusairauksien spesialistille!"

Menin spesialistin vastaanotolle. Siellä oli monta muuta odotushuoneessa. joten jouduin istumaan siellä jonkun tunnin. Siinä istuessani tunsin kuinka oloni parani, pystyin jopa puhumaan.

Spesialisti katsoi kurkkuani, ja totesi: "Sinun oireesi eivät vastaa kuvailuasi!"

Vähän outoa, koska en ollut pystynyt puhumaan aiemmin, mutta taisi lukea jotain lähetteessä.

Menin kotiin tyhjin toimin, otin taas lämpötuulettimeni, ja pian olin taas yhtä kipeä. Jonkun päivän päästä raahauduin taas päivystykseen, ja sain antibiotikakuurin.

Se auttoi. Pari päivää myöhemmin pystyin ilokseni jo syömään pehmeää banaania.

Aloin vähän epäillä tuota lämpötuulettimen käyttöä. Saman vuoden joulukuussa tunsin taas kaulani tulleen kipeäksi. Tällä kertaa kokeilin suomalaista parannuskeinoa, saunaa, joka päivä. Olin käheä, mutta minulla oli vain lievää kaulakipua.

Kun tuo saunominen ei tuntunut auttavan, niin kerran saunomisen jälkeen menin suihkuun, ja väänsin veden niin kylmäksi kuin sain, ja annoin sen valua kaulalleni.

Minulla oli yötyötä samana yönä. Aukaisin auton sivuikkunat ja ajoin reilut kaksikymmentä kilometriä joulukuisen kylmän ilman jäähdyttäessä kaulaani.

Kun tulin työpaikalleni, kukaan ei olisi voinut havaita äänestäni, että vain puoli tuntia aiemmin olin ollut käheä, kaikki kaulakivun oireet olivat poissa.

 

Silloin minulle selvisi, että minä olin itse aiheuttanut kaulakipuni ja nielurisatulehdukseni lämmittämällä kaulaani.

Tämä tapahtui neljäkymmentä vuotta sitten. Aikaisemmin minulla oli vilustumisia ja kaulakipuja pari kolme kertaa vuodessa.

Olen myöhemminkin tuntenut vilustumisen ensi oireita, mutta kun nykyään kylmennän kaulaani, vaikkapa avaamalla ikkunan yöksi, ja juomalla KYLMÄÄ mehua, ja antamalla ruoankin jäähtyä ennen syömistä, niin oireet häviävät muutamassa tunnissa.

Olen myös oppinut pitämään jalkani lämpöisenä, koska sillä on vaikutusta kaulakipuihin. Jos jalkojasi palelee, saatat hyvinkin tuntea, kuin leipäpala olisi juuttunut kurkkuusi, mutta tuo tunne häviää kun lämmität jalkojasi.

Voit kenties vielä kerran katsoa kuvaa Ydin ja Kuori, niin ymmärrät miksi jalkojen kylmeneminen lisää veren määrää yläruumiissa, ja saa sinun nielurisasi turpoamaan.

Kun opin sekä aiheuttamaan, että estämään kaulakipuja, minulle alkoi neljä vuosikymmentä ilman sairasteluja. En ollut poissa päivääkään töistä ennen eläkkeelle pääsyä, paitsi kun katkaisin sormeni pikku työonnettomuudessa.

Kuitenkin minua vaivasi yskä, vaikka vältyinkin kaulakivuilta ja kuumeelta.

Vasta nyt viime aikoina olen alkanut ymmärtää, että myös yskä voidaan estää kylmän avulla.

Koska tätä kirjoittaessani on korona kaikkien mielessä, niin yskiminen on melkein rikos yleisillä paikoilla. Olen huomannut, että jos alkaa yskittää, tarvitsee vain aukaista suunsa ja hengittää suun kautta kylmempää ilmaa, niin kahdessa minuutissa tuo kutittava tunne kaulasta häviää.

Nyt uskallan hengittää kylmää ilmaa, jos olen tullut hikiseksi vaikkapa halkojen hakkuusta talvella, vedän keuhkoni täyteen raitista ilmaa, ja kun tulen sisälle lämpimään, juon mielelläni jääkylmää vettä, enkä suinkaan mitään kuumaa.

Eikä mitään yskää tai vilustumisia ole tullut siitä!

Ellet ole vielä tullut vakuuttuneeksi, ota hiusten kuivaaja, ja anna sen puhaltaa kuumaa ilmaa kaulallesi viisitoista minuuttia. Sinulle tulee vaikeuksia niellä, ja kun et niele, niin et myöskään syö, jolloin suussasi aina olevat bakteerit ja virukset pääsevät rauhassa lisääntymään. Jos sinulla on joku streptokokki bakteerien joukossa, niin ne alkavat muodostaa vaaleita pilkkuja sinun kurkkuusi, ja saat diagnoosin nielurisatulehdus, jos menet lääkäriin.

Oletko ajatellut, että ihmiset joilla on kaulahuivi monta kierrosta kaulan ympärillä, ovat usein vilustuneita. Ja se joka suojelee korviaan, saa korvatulehduksia aika usein.

Jos korvasi on kipeä, nuku ikkuna auki, ja pidä kipeätä korvaasi ylöspäin, jolloin kylmä ulkoilma viilentää korvasi, ja aamulla huomaat kipujen kadonneen. Voit myös ottaa lunta ja kylmentää kipeää korvaa tai kaulaa.

Kun nukut, ota tavaksesi pitää ikkuna hiukan raollaan. Pidä huolta siitä, että jalkasi ovat lämpöiset, käytä villasukkia. Älä koskaan vedä peitettäsi hartioita ylemmäksi, mutta pidä vaikka yhtä lisäpeitettä kaksinkerroin jaloillasi. Vastalahjaksi vältyt kaulakivuilta.

Olen kiitollinen näistä vuosikymmenistä, jotka olen saanut olla terveenä.

Toivon että sinäkin opit sanomaan hyvästit kaulakivuillesi.

Namnl%C3%B6_edited.jpg
bottom of page