top of page

Vähän haavoista

Namnl%C3%B6_edited.jpg

Olen tehnyt lukuisia tällaisia ihon korjauksia. Ne yleensä onnistuivat, ellei joku ennen minua ollut ehtinyt hoitamaan niin ettei enää voinut paikata. Toinen vaara on että joku vie potilaan suihkuun heti teippauksen jälkeen  ennenkuin iho ehtii kasvaa kiinni.

Normaalisti kolme päivää riitti hoitamiseen

 

Tulin kuuluisaksi näistä teippauksista osastoilla. Niitä jopa kutsuttiin minun nimeni mukaan.

Eräs dementti potilas kierteli rauhattomana ympäri osastoa. Hänellä oli suuri säärihaava, joka ei millään tahtonut parantua.

Jonkun vuoden kuluttua hänestä tuli vuodepotilas. Silloin haava alkoi parantua, nesteen tihkuminen lakkasi, ja haava parantui vähän ennen kuin potilas kuoli.

 

Haava parani kun paine jaloista väheni sängyssä levätessä.

Muistahan, mitä kirjoitin verenpaineesta. Käsivarsissa olevat haavat ovat yleensä kuivia, kun taas jaloissa olevista haavoista tihkuu nestettä  kun ollaan ylhäällä. Siksi olisi järkevää vaihtaa siteitä illalla juuri ennen nukkumaanmenoa.Usein voisi haavojen antaa saada ilmaa ennen siteiden vaihtoa.

Jos haava on niin syvä, ettei siinä ole ihosoluja, se pitää suojata kuivumiselta. joko siten että antaa muodostua ruven, tai että pannaan side päälle. Jos ihon toivotaan kasvavan, silloin pintahaavan tulee olla kuiva.

Joskus lääkäri määrää, että haavaa pitää hoitaa suolan avulla.

Silloin joku laittaa suolaisen kuivan siteen päälle, toinen pitää haavan märkänä suolaliuoksella Joku pyyhkäisee kostealla kompressilla haavan yli. Sama asia voidaan tulkita eri tavalla.

Suolaa tarvitaan, jos haavan täytyy olla kostea.

Jos taas haava pestään ja kuivataan, niin tavallinen vesiu sopii useimmiten mainiosti.

Jos haava on märkä, niin iho ympärillä vaurioittuu. Ihminen ei ole mikään vesieläin. Vieläpä vastasyntyneillä on ihossa rasvakerros suojana.

Jos laastarit ovat samassa kohtaa kauan, niin iho vioittuu. Usein ne ovat aivan turhia.

Namnl%C3%B6_edited.jpg
Namnl%C3%B6_edited.jpg

On niin paljon myyttejä sairaaloissa. Yksi on Stafylococcos aureus-bakteerista.

Sitä bakteeria syytetään kaikista makuuhaavoista ja monista muista. Kuitenkaan se ei normaalioloissa edes halua vioittaa elävää kudosta, sillä se on saprofyytti, kuolleen kudoksen syöjä.

Olen käyttänyt sitä monta kertaa sotkuisten haavojen puhdistamiseen: Haava tarvitsee vain peittää vahalevyllä, ja odottaa pari viikkoa, niin stafylokokit ovat syöneet pois kaikki kuolleet kudokset ja haava on puhdistunut. Tämä ei kylläkään toimi, jos nämä bakteerit tapetaan antibiotiikalla, silloin täytyy käyttää kirurginveistä apuna.

Eivät stafylokokit ole niin painavia, että ne aiheuttaisivat makuuhaavoja!

bottom of page