top of page

Jalkojen turpoaminen

Monilla vanhemmilla ihmisillä jalat turpoavat. He ovat ehkä saaneet diagnoosin sydämen oikeanpuoleinen toiminnanvajaus, mikä on mahdottomuus. Jalkasihan turpoavat joka päivä. Illalla jalat ovat kuin tukkeja, mutta yöllä turvotus vähenee, vaikkakin samalla saattaa tulla hengitysvaikeuksia kun neste siirtyy jaloista yläkehoon päin..

Lue jälleen mitä kirjoitin verenpaineesta niin sinulle selviää tämä asia.

Kuten näet, paine jaloissa on varsin korkea seistessa, ja myös korkea istuttaessa.Tämä paine aiheuttaa verisuonten laajenemisen, ja laskimoissa olevat läpät alkavat päästää verta taaksepäin.

Tavallisesti nämä läpät toimivat yhteistyössä lihasten kanssa ja pumppaavat verta eteenpäin jalkojen liikkuessa.

Jos istuu paikallaan, tämä mekanismi ei toimi!

Namnl%C3%B6_edited.jpg

Jos jalkoja ei liikuteta, niin paine aiheuttaa nesteen poistumisen verisuonten seinän läpi kudoksiin, mistä aiheutuu turvotusta erikoisesti nilkoissa ja jalan selkäpuolella, missä kengät eivät ole estämässä. pahimmassa tapauksessa iho irtoaa alemmista kudoksista ja neste nostaa esiin rakkulan, joka saattaa kasvaa hyvinkin suureksi, kunnes se puhkeaa.

Lääkäri ehkä neuvoo vähentämään rakkulaan kohdistuvaa painoa. Vähän vaikea neuvo noudatettavaksi, koska paino tulee sisältäpäin. Ei auta, vaikka kuinka tunkisi vaahtomuovia kantapään alle.

Paras keino on, paitsi että pitää jalat koholla, se että viiltää rakkulaan puolen sentin aukkoja useaan kohtaan. Silloin neste tulee suoraan läpi, eikä nosta enempää ihoa koholle. Päälle vain paksu kerros vanua, ja kääre puristamaan ihoa takaisin paikoilleen. Se ei kylläkään tartu kiinni, mutta se suojaa allaolevaa ihoa kunnes se ehtii korvaamaan irronneen kerroksen parin viikon kuluttua. Paras pitää jalat koholla, ja muulloin käyttää tukisukkia estämään uusia rakkuloita ja turvotusta.

Sama sääntö pätee kaikkiin rakkuloihin: Jos tekee kunnon reikiä rakkulaan jo sen ollessa pieni, siitä ei koskaan tule suuri.

Pidä huolta siitä että iho pysyy kuivana, koska iho ei siedä vettä sen enempää kuin sinun nahkahansikkaasi!

bottom of page