top of page

Sydämen toiminnanvajaus on väärin ymmärretty!

Jos tohtor väittää että sinun jalkojesi turvotus johtuu sydämen oikeanpuolisesta vajaatoiminnasta, älä usko häntä, ellei sinua kiidätetä pikavauhtia teho-osastolle!

Yhä vielä kun tätä kirjoitan, on lääkäreiden keskuudessa sellainen käsitys, että jalat turpoavat koska sydämen oikea puoli ei ehdi pumppuamaan verta keuhkoihin samassa tahdissa kuin vasen puoli pumppaa verta pois keuhkoista ympäri kehoa, jolloin vettä kertyy jalkoihin.

 

Namnl%C3%B6_edited.jpg

Ainoastaan silloin kun on juuri saanut veritulpan sydämen oikealle puolelle, saattaa tulla vaikeuksia saada verta keuhkoihin. Silloinkin tarvitsee vain nostaa jalat korkeammalle, niin keuhkot täyttyvät.

Oletetaan nyt, että se vasen puoli pumppaisi pois keuhkoista vaikkapa vain yhden millilitran, siis viidesosa teelusikallisen, enemmän kuin mitä sydämen oikea puoli jaksaa pumpata keuhkoihin.

Jos sydän pumppaa sata kertaa minuutissa niin silloin verimäärä keuhkoissa vähenisi sata millilitraa  minuutissa.

Keuhkoissa on normaalisti noin yksi litra verta hapettumassa joka hetki.

Lopputulos olisi että jo kymmenen minuutin kuluttua keuhkot olisivat tyhjentyneet verestä, ja potilas kuolisi.

Näin ei kuitenkaan tapahdu. Miksi???

Jalkojen turvotus ei johdu sydämestä!

Sydän ei edes ime verta aktiivisesti. Jos katsot anatomian oppikirjaa, niin näet ettei sydämeen verta tuovan laskimosuonen ja sydämen välillä ole edes läppää joka mahdollistaisi pumppaamisen.

Veren täytyy tulla sydämeen ylipaineella. Jos olet lukenut mitä kirjoitin veren paineesta, huomaat että sydämen tasolla on hiukan ylipainetta laskimossa.

On kuitenkin tapauksia, joissa tuo ylipaine katoaa. Kun vartiosotilas seisoskelee asennossa tunnin pari, saattavat hänen verisuonensa jaloissa antaa periksi, jolloin veri ei enää tulekaan ylipaineella sydämeen ja sotilas kaatuu ilman taistelua.

Sama tapahtuu allergisessa shokkireaktiossa; verisuonet laajenevat, ja paine laskee. Sellaisessa tapauksessa tarvitsee nostaa jalat ylös, niin paine nousee jälleen.

Ei se auta että saa nesteen jaloista ylös keuhkoihin. Niihin mahtuu vain litra, ja ne ovat aina täydet, täytyyhän niihin myös ilmaa mahtua.

Jos keuhkoihin tunkisi enemmän nestettä, seurauksena olisi vasemmanpuoleinen toiminnanvajaus, mikä ilmenee suusta tulevana vaahtona ja vakavana akuuttina hengitysvaikeutena. Silloin täytyy saada potilas istuma-asentoon, ja pian hoitoon pillien soidessa. Takana on usein sydänkohtaus.

Koska keuhkojen kautta ei voi vettä erittää kuin hiukan höyrynä, niin ei auta vaikka kuinka pumppaisi nestettä keuhkoihin. Nesteen pitää tulla munuaisiin, jotta se voi päästä ulos virtsana.

​​

bottom of page