Siinton kotisivu
Vaikutus ja vastavaikutus
On tärkeää tietää mikä on vaikutus, ja mikä on kehon vastareaktio, eli vastavaikutus.
Vaikutuksen löydät lääkkeen tuoteselostuksesta, siis mitä lääkkeen toivotaan tekevän.
Sivuvaikutuksista löydät vastavaikutuksen, joka on päinvastainen.
Esimerkiksi otetaan vaikka Serenase:
Käytetään mm. henkilöille joilla on
-
voimakasta jännittyneisyyttä, kiihtyneisyyttä, innostuneisuutta, impulsiivisuutta tai yliaktiivisuutta
-
voimakasta aggressiivisuutta, vihamielisyyttä tai väkivaltaisuutta.
-
10–17-vuotiaille nuorille ja lapsille sekä aikuisille, kun heillä on hallitsemattomia liikkeitä tai äännähtelyjä (nykimis- eli tic-oireet), esim. vaikean Touretten oireyhtymän yhteydessä
-
aikuisille Huntingtonin tautiin liittyvien liikehäiriöiden saamiseksi hallintaan.
Sivuvaikutuksia:
-
suun, kielen, leukojen ja toisinaan raajojen liikkeet (tardiivi dyskinesia)
-
levottomuuden tunne tai vaikeudet istua paikoillaan, kehon liikkeiden lisääntyminen
-
hitaat tai heikentyneet kehon liikkeet, nykivät tai vääntelehtivät liikkeet
-
lihasten vapina tai jäykkyys, laahustava kävely
-
liikuntakyvyttömyys
-
normaalien kasvojen ilmeiden puuttuminen, jolloin kasvot voivat näyttää naamiomaisilta.
Kuten lukija ehkä huomaa tuoteselostuksesta, lääke jota käytetään nykimisoireiden hoitoon, itse aiheuttaa nykimisoireita.
Koska olen vuosikausia seurannut aggressiivisten potilaiden lääkitystä, tiedän, että kun aletaan antaa Serenase (Haldol)-lääkettä sellaiselle, joka ei ole käyttänyt saman lääkeryhmän tuotteita, siis neuroleptikaa, niin ensimmäinen vaikutus on velttous, väsymys, ja verenpaineen lasku. Kun potilas on ollut tuolla lääkityksellä jonkun aikaa, pitää annostusta nostaa. Vuosien kuluttua tämä henkilö, jonka olisi pitänyt olla rauhallinen lääkityksestä, osoittaakin enemmän rauhattomuutta, aggressiivisuutta, ja alkaa jäykettyä
lihasjännityksen lisääntyessä.
Kerram meillä oli toivottoman rauhaton täti osastolla, hän sai Haldolia kolme kertaa päivässä, mutta ei voinut olla hetkeäkään paikoillaan.
Hän taisi saada flunssan ja joutui vuodepotilaaksi. Haldol otettiin pois lääkityksestä. Kun täti oli selvinnyt taas ylös vuoteesta jonkun päivän kuluttua, niin hänellä ei enää ollutkaan tuota paniikinomaista rauhattomuutta.
Osastollamme oli monia potilaita, jotka tulivat rauhallisemmiksi joitakin päiviä sen jälkeen kun rauhottavat lääkkeet oli poistettu lääkelistalta.
Punaisen linjan yläpuolella oleva vihreä alue kuvaa lääkkeen positiivista vaikutusta, harmaa alue on tila jolloin vointi on huonompi kuin ennen.
Tämä kaavakuva sopii varsin moniin lääkkeisiin: Ensin lääke toimii niinkuin sen odotetaan toimivan. mutta varsin pian pitää annostusta nostaa, ja nostaa vielä muutamia kertoja, kunnes ei enää voi nostaa. Jos lääke otetaan pois, eikä toista panna tilalle, pahenevat potilaan oireet jonkun päivän, mutta sitten potilas pääsee takaisin normaalitilaansa ennen lääkitystä.