top of page

Verenpaine

 Nyt luultavasti sanot: "Tiedän verenpaineeni, se on ollut 120/70 jokaisessa mittauksessa. Siinä ei ole mitään erityistä!"

Saanko onnitella sinua astronauttikoulutuksestasi. Jos tämä on ainoa verenpaineesi, sinun on oltava avaruusasemalla.

Täällä maan päällä verenpaineeseen vaikuttaa suuresti painovoimalaki, mielialasi ja kuinka jännittävää on nähdä lääkäri.

Tehdäänkö pieni kokeilu. Jos kädessäsi on pinnallisia suuria verisuonia, aseta kätesi niin alas kuin mahdollista. Verisuonesi ovat selvästi näkyvissä. Nosta sitten kättäsi hitaasti ylöspäin ja katso suonia! Näet kuinka ne mataloittuvat lopulta kokonaan veren vähetessä. Paineesta tulee nolla. Jos yletät kattoon asti ja pyydät jotakuta leikkaamaan reiän verisuoneesi ja asettamaan siihen palan muoviletkua, niin ilmaa todennäköisesti imeytyy sisään, koska suonessa paine on negatiivinen. Jos sensijaan seisot käsilläsi, veri vuotaa ulos suurella nopeudella, koska silloin paine on korkeimmillaan alhaalla käsissä. Vaikka verenkierto pysähtyisi, kasvosi näyttävät silti keitetyltä ravulta. Jos pystyisit seisomaan käsilläsi muutaman minuutin, kaulasi turpoaisi, silmän luomet tulisivat paksuksi nesteestä, sinulla olisi vaikeuksia hengittää, ehkä korvasi suhisisivat kallon korkean paineen vuoksi ja silmäsi tulisivat verestäviksi.

Olit avaruusasemalla aiemmin. Tiesitkö, että yksi ongelma siellä on, että veri kerääntyy päähän ja kurkku turpoaa! Tämä johtuu siitä, että painovoima ei vedä verta alaspäin.

Nyt saatat sanoa: "Seison jaloillani koko päivän, mutta jalkani eivät muutu punaisiksi." Tiedätkö miksi? No, jalkojesi verisuonet ovat sopeutuneet korkeampaan paineeseen ja niissä on paksummat seinät. Kasvossa sinulla on ohutseinäiset suonet, jotka voivat laajentua heti kun paine nousee hieman. Siksi on helppo punastua tietyissä tilanteissa. 

Lisäksi on totta, että jalat turpoavat päivän aikana, jos et lepää joskus jalat ylhäällä.

Verenpaineeseen vaikuttaa suuresti se, kuinka jännittynyt olet. On tavallista, että paine, jonka lääkäri mittaa, on korkeampi kuin silloin, kun ystävä mittaa. Joskus ihmiset saavat verenpainelääkkeitä vain siksi, että he pelkäävät tutkimusta. Yhdellä tuttavallani oli 130/80, kun minä mittasin, mutta lääkärin mitatessa se oli 160/100 ja tuli huomautus korkeasta verenpaineesta.

Ei riitä että tiedät verenpaineesi. Sinulla on koko ajan monta erilaista painetta samanaikaisesti. Kun sinulla on sydämen korkeudella paine 120/70, niin silloin sinun jaloissasi voi paine olla vaikka 160/110.  Teepä kierros painamalla nappia "Lisää paineesta", niin huomaat kuinka paine vaihtelee ja miksi.

Tulet myöhemmin huomaamaan, kuinka tärkeää tämän asian ymmärtäminen on monen sairauden hoitamisessa. Sinä opit miten se liittyy rakkovikaan, vilustumisoireisiin, nitrojen käyttöön, ym.

Ellet ole selvillä tästä jopa lääkäreillekin tuntemattomasta luonnonlaista, sinun on vaikeaa ymmärtää tämän sivun sisältöä ja kenties jäät vaille arvokkaita ohjeita, ja saat jatkaa toivotonta taistelua vilustumisia ja virtsavaivoja vastaan!

bottom of page